Praten voor eigen IT-parochie

18-02-2016 door: Peter van Tilborg

IT is gaaf! Of cool! Of vet! Het ligt er vooral aan hoelang je reeds werkzaam bent in de IT. Want het zijn met name de IT-ers zelf die dat vinden van IT. Prachtige producten voortgekomen door IT, zijn nauwelijks gelinkt aan IT. Als ik mijn pubers uitleg dat alles van Apple en alles op de Apple IT is, kijken zij mij aandoenlijk aan en hoor ik ze denken “papa toch, we weten dat jij je werk leuk vindt, maar val ons er toch niet lastig mee”. Ja natuurlijk, het zijn pubers en ik ben hun oude vader, dus ik kan het hen niet kwalijk nemen. Doe ik ook niet, hoewel een beetje erkenning en waardering toch wel op zijn plaats is. Alleen al om het feit dat hun Apple-tjes betaald worden door mijn werk in de IT.

Wat zorgelijker is, het zijn niet alleen mijn pubers. Vrienden, kennissen (vooral de vage), mijn partner, niet-IT-collega’s, eenieder die ik vertel dat ik ‘in de IT’ zit, overladen mij graag met hun computerverhalen. Of vragen direct of ik de PC kan fixen (vast herkenbaar). Allemaal hebben zij wel één of meerdere voorbeelden van falende IT. Een niet werkende app. Een tergend langzame website. Een afgehandelde maar daarmee niet opgeloste call of ticket. Zijn het niet-uit-hun-eigen-leven-gegrepen verhalen, dan zijn het wel het de herkenbare, zich herhalende en daarmee ook treurige voorbeelden die zij oplepelen uit de krant (op hun wel werkende iPad) of van het (TV-)scherm (uitzending gemist).

Kortom, als ik het mag samenvatten is IT niet sexy. En dat is positief verwoord. (Tussen de IT-ers onder ons, wij hebben het ook wel ontzettend complex gemaakt.)

Hebben zij, eenieder die niet IT is en er wel mee werkt (wie tegenwoordig niet?), een punt? Jazeker. IT is niet meer weg te slaan uit het dagelijkse leven.  IT is overal, altijd, alomvattend en moet werken want we rekenen erop. Terecht! Dus zorg dat het werkt én helpt.

In mijn komende blogs wil ik onderzoeken waarom IT niet sexy is (en of dat wel/niet belangrijk is). En van groter importantie, wat ik als IT-er en de IT-industrie met al haar dienstverleners kunnen bijdragen aan betere IT. Want terugkomend op mijn eerste statement, pratend voor mijn eigen parochie, IT is gaaf, cool én vet. Een turbulente bedrijfstak om in te werken, wetende dat elke IT-er een bijdrage kan leveren aan het leven van mijn of hun pubers, vrienden, (vage) kennissen en niet-IT collega’s. Het doel dat ik nastreef in mijn werk, met deze blog.

Bij deze wil ik u, de lezer, vragen om mij te voorzien van voorbeelden waar IT (deels) niet slaagt. Of het nu gaat om niet werkende IT (van anderen natuurlijk), uitloop van projecten, anekdotische voorbeelden van miscommunicatie met collega’s van de IT-afdeling. Ik ben geïnteresseerd in anonieme én typerende voorbeelden waarbij naam en rugnummer achterwege mogen blijven (zo zal ik er ook mee omgaan). Voorbeelden mogen zeker worden vergezeld van eigen inzichten en aanbevelingen en indien mogelijk met een beetje humor opgediend! Wat dan ook, stuur het mij toe.

Tot slot, ik praat niet alleen voor de IT-parochie, ik praat ook voor een andere parochie, Orcado mijn werkgever. Dat betekent dat ik op voorhand gekleurd ben in mijn mening over IT en mijn opvatting hoe daar mee om te gaan. Of het nu gaat om gebruik van techniek, toegepaste frameworks, gehanteerde projectmethoden, de ingerichte besluitvorming (aka de governance), et cetera. Ik heb er een eigen kijk op. Edoch, nu nog niet gedeeld (dat komt), mijn mening is niet van beton, integendeel, dus door u beïnvloedbaar.

Ik kijk uit naar uw reactie!

Peter van Tilborg.

Profiel: Peter van Tilborg is inmiddels 20 jaar werkzaam in de IT-industrie. Ooit begonnen als programmeur (jazeker met de poten in de modder zoals elke manager dat placht te zeggen), is hij nu vooral werkzaam als IT-of-digitale-architect (meewerkend voorman mag ook), en is daarmee iemand die het IT-speelveld overziet. Hij praat met en luistert vooral ‘functioneel’ naar de business, en weet dit om te zetten in ‘enen-en-nullen’ voor én met de techneut. Het detail schuwt hij niet. IT vat hij in traditionele zin op, namelijk dat IT de business ondersteunt en daarmee de mens. Traditioneel is niet op te vatten als conservatief, niet creatief, zonder lef en geen can-do mentaliteit. Wel kan het worden gezien als minder pretentieus en overschattend, want IT is veel belovend, regelmatig te veel belovend. Humor kan hem niet worden ontzegd. Avontuur zoekt hij op en stoot regelmatig zijn neus. Bescheiden doch niet stilletjes tracht hij het verschil in positieve zin te maken.

Volg ons op

© Orcado B.V. | 1999 - 2016