Kan dit nog een keer gebeuren?

28-06-2013 door: Patrick Diks

Het is de eerste vraag die ik hoor na het oplossen van een Oracle optimizer performance issue met grote impact.
De vraag is eigenlijk: hoe groot is het risico dat dit nog een keer gebeurt?
Het antwoord op de originele vraag is altijd: jazeker, op de tweede meestal: het risico is zeker aanwezig.
In het vervolg van het gesprek wordt de database software en zijn maker vaak aangewezen als onbetrouwbaar.

Dit is het gevolg van de onbekendheid met de database en hoe hij probeert de systemen op zijn best tot dienst te zijn.
Dat is altijd een balans tussen de effort voor het bepalen wat de beste aanpak voor een opdracht is en de effort voor het uitvoeren van die opdracht. Dit zonder te weten wat de volgende vraag aan de database is en binnen de kaders van de gestelde configuratie.
In deze laatste zin zit hem de crux.
De configuratie is meestal redelijk default en menselijke kennis van het systeem en zijn gebruik worden niet ingezet om de database te helpen.

Als een database ingericht wordt voor OLTP dan is planstabiliteit belangrijk, bij BI uitgebreide statistieken en een royale tijd voor planbepaling. Is er sprake van groei in de data? Worden tabellen gebruikt voor tijdelijke data? Verloopt het gebruik van het systeem in de dag/week (online/batch)?
Zo zijn er vele relevante vragen die kunnen helpen bij het optimaliseren van van de inrichting van de database.
Hiervoor zijn legio instrumenten, veelgebruikt zijn configuratie van databaseparameters en timing en configuratie van statistiekenbepaling. Maar ook outlines, baselines, system statistics, handmatige statistics, multi column histogrammen, hints, sql patches etc etc.

De boodschap is: denk met alle partijen goed na over je inrichting en hereik deze met enige regelmaat aan het actuele gebruik en je voorkomt het overgrote deel van de performance incidenten.
Hierbij is het belangrijk dat alle betrokken partijen hun input leveren, de dba alleen weet niet alles over de applicaties en hun gebruik en ook niet altijd alles over de belasting en ruimte in de infrastructuur.
Een goede databaseperformance met minimale incidenten is niet vanzelfsprekend zonder configuratie en beheer op maat.

Volg ons op

© Orcado B.V. | 1999 - 2013