Jong talent gezocht…en gevonden

31-08-2018 door: Sjaak Pierik

Orcado is een bedrijf dat in de afgelopen jaren gestaag is gegroeid. Deze groei kon worden bewerkstelligd door geregeld nieuwe medewerkers te werven. Deze medewerkers kwamen doorgaans uit ons eigen netwerk. Een netwerk dat ons ervaren collega’s opleverde. Omdat we steeds meer zelfstandig projecten gingen uitvoeren met eigen teams ontstond de behoefte aan nog meer medewerkers. Dat was het moment waarop we ervoor kozen om op zoek te gaan naar jongere collega’s om te zorgen voor nieuw elan, nieuwe kennis en mogelijk nieuwe inzichten. Probleem was dat deze mensen slechts in beperkte mate aanwezig waren in ons eigen netwerk. Daarop besloten we om een gespecialiseerde partij in te schakelen om ons te helpen bij het werven van jonge talenten.

Daarbij kwamen we uit op Procam. Procam werft en begeleidt jonge IT-talenten. Bedrijven als Orcado kunnen deze talenten inhuren, met als beoogd doel om hen uiteindelijk definitief in dienst te nemen. En zo begon een nieuwe fase in het bestaan van Orcado. Een fase waarvan we ons afvroegen hoe dit uit zou gaan pakken. Opeens kwamen er kandidaten die gespecialiseerd zijn in Machine Learning, Data Mining, Robotica en Artificial Intelligence. Zelfs kandidaten die weten hoe je Quantum Dots deponeert op een siliconen oppervlak. Hoe pas je dergelijke personen in in een bedrijf dat, op dat moment, voornamelijk bezig was met het automatiseren van bedrijfsprocessen.

We zijn inmiddels zo’n 4 jaar verder. Terugkijkend op deze periode zijn we door 4 fasen gegaan die ik zou willen samenvatten als de WAUW-fasen:

  1. Wat? Dit gaat vast tijd kosten”. In deze eerste fase dachten veel collega’s, waaronder ikzelf, dat het vast veel tijd zou gaan kosten om de Procammers in te gaan werken. En tijd is schaars als je zelf ook nog bezig bent om jouw eigen projecten goed af te leveren. Deze fase duurt zo’n 2 maanden;
  2. Aha, dat valt ontzettend mee”. En dan kom je tot de ontdekking dat de nieuwe collega’s al zeer zelfstandig zijn. Door het hoge denkniveau worden taken als programmeren en testen al snel zelfstandig op gepakt. En ook in de communicatie naar klanten draaien de Procammers als snel volop mee. De begeleiding vanuit Procam speelt een grote rol bij de snelle manier waarop de jonge talenten zich aanpassen aan en inpassen in ons bedrijf’;
  3. Uh…toch even wat uitleggen”. Maar dan kom je er na verloop van tijd, zeg 6 maanden later, achter dat er toch wat zaken zijn die je moet uitleggen. Zaken die voor ons, als ervaren IT-ers, zo vanzelfsprekend zijn dat we even vergaten dat die voor ons, aan het begin van onze carrière, ook niet zo vanzelfsprekend waren. Denk daarbij aan zaken als hoe een complete infrastructuur werkt, wat (old school) client-server is en wat middleware precies doet tussen applicaties. Maar ook organisatorische zaken als hoe grote project-organisaties werken, hoe ITIL procedures in elkaar steken en hoe project faseringen werken. Daar hebben we dus toch maar even wat tijd in gestoken;
  4. Wacht eens even, er kan veel meer”. Uiteindelijk werden ook die ‘vergeten zaken’ snel bijgeleerd waarbij we ons eveneens beseffen dat je dit soort zaken vooral en alleen kan leren door meters te maken en alles zelf te ervaren. En dan beland je op het punt dat ik zelf de leukste fase vind om mee te maken. En dat is de fase waarin je je beseft dat de (inmiddels iets oudere) talenten ons wat kunnen gaan leren. Yes!

Bij Orcado zijn we druk bezig met nieuwe technologieën en met nieuwe business services en oplossingen die we aan onze klanten willen gaan bieden. Ja, dan gaat het ook over machine learning, AI, simulaties, data science en zelflerende algoritmen. En laten dat nou precies de onderwerpen zijn waarbij onze Procammers en ex-Procammers (die werken inmiddels in dienst van Orcado) ons fantastisch verder kunnen helpen. Zij hebben immers de kennis en de skills om dit te doen. En ze beschikken ook over een sociaal netwerk om nog verder te komen in de verdieping van deze onderwerpen. We gaan dit potentieel nu dus aanboren.

Hoe deze fase verder verloopt? Dat laat ik je weten in een volgende blog ergens volgend jaar of zo. Maar om eerder te weten hoe dit verder uitpakt, kun je natuurlijk ook gewoon in de gaten houden met welke oplossingen en diensten Orcado in de komende maanden gaat komen. Daarin zal je zeker de bijdragen van onze talenten terug zien komen. We zijn hier namelijk al volop mee bezig!

Volg ons op

© Orcado B.V. | 1999 - 2018