Het lot van Mestreech is in uw handen!

15-02-2019 door: Mariska Lokhorst

Jaarlijks gaan we met de collega’s van Orcado een weekendje weg. We genieten dan van elkaars gezelligheid onder het genot van heerlijk eten en gezellige drankjes. Om jullie inzicht te geven in dit leuke weekend dit keer een blog over het meest recente Orcado weekend. Bij aankomst in Maastricht hebben we ons vrijdagavond laten verrassen met een diner van Mestreechs Zoervleis, een traditioneel lokaal stoofgerecht. Voor het dessert hebben we genoten van een heerlijke Limburgse vlaai (of eigenlijk moeten we daar vla zeggen). De volgende ochtend moesten we vroeg weer op voor een dag vol activiteiten.

Daar stonden we dan op zaterdagochtend bij de Kazematten van Maastricht. Een historisch 14 kilometer lang verdedigingsstelsel onder de stad Maastricht, de gangen werden gebruikt om tijdens een belegering van de stad, de vijand ondergronds te benaderen en onschadelijk te maken. Vandaag hadden we een ondergrondse missie. In spelvorm kwam het verleden tot leven en werden we allemaal tot geheim agent benoemd. Nadat we in vier teams waren verdeeld gingen we de missies uitvoeren met als doel Maastricht te behoeden voor de vijand. We volgden het Maastrichtse gangenstelsel door drie verschillende oorlogen heen en laten we het zo zeggen…het is maar goed dat we meer verstand hebben van IT!

Na onze ondergrondse missie was de laatste rendez-vous in een kroegje in de buurt voor een verwarmende koffie en oorlogsverhalen. Van daaruit zijn we doorgelopen naar de Bisschopsmolen. De Bisschopsmolen ligt in een historisch pand in het Jekerkwartier in hartje Maastricht. Behalve de bakkerij, vind je hier ook de gelagkamer waar we van een boerenlunch hebben genoten bestaand uit producten van de regio: speltbrood, appelsap, mosterd, kaas en allerlei vleeswaren. De molen dankt haar naam aan de watermolen – de oudste werkende molen in zijn soort in Nederland – die wordt aangedreven door de rivier de Jeker en ooit door de eigenaar verpand is geworden aan de Bisschop van Luik. Naast het graan wat de molen nu nog dorst voor de bakkerij werd hier vroeger ook het graan gedorst voor de bierbrouwerijen in Maastricht. Gids Hubert haalde ons bij de molen op en nam ons vervolgens mee, langs mooie plekjes in de stad, naar Bierbrouwerij Bosch. Brouwerij Bosch is de laatste complete stadsbrouwerij. Als industrieel erfgoed is het complex uniek voor Nederland. Het is volledig intact met mouterij, brouwerij en brouwerswoning. De 5 etages tellende mouterij, de brouwinstallaties en de brouwerswoning hebben ons een goed beeld gegeven hoe een eeuw geleden bier werd gebrouwen en hoe de “Grand Chique de Maestricht” woonde. Ter afsluiting mochten we in de gelagkamer twee ambachtelijke bieren proeven die speciaal voor deze brouwerij worden gebrouwen. Hubert, bedankt!

’s Avonds hebben we ons goddelijk laten verwennen bij Talentino in het voormalig Ursulinenklooster,  een pittoresk, authentiek en gezellige locatie in hartje Maastricht. Talentino is een bijzondere plek met bijzondere mensen. Zij hebben ons heel goed verzorgd en hebben heerlijk eten geserveerd. Daarna hebben we ons in de stad vermaakt met een dansje en een drankje tot in de kleine uurtjes. Totdat…..whoop-whoop! Op zondag werden we allen ruw uit onze (korte of lange) slaap gewekt. Waarom? Omdat om 6:10 uur het brandalarm af ging! Daar stonden we dan met z’n allen op de gang, de trap of beneden in een verzameling van bijeengeraapte dag-of nachtkleding. Gelukkig bleek het loos alarm én toch wel een goede oefening voor een bedrijf met een hoog gemiddelde aan BHV-ers. Niet iedereen reageert op dezelfde wijze….maar dat is een verhaal voor een ander blog. Disclaimer: er zijn geen brandalarmen mishandeld voor dit artikel.

Rond 10 uur zaten de meeste van ons toch nog aan het ontbijt en werd de laatste dag op diverse wijze doorgebracht. De één ging naar het museum, de ander skiën in Snowworld Landgraaf. Ook een rondje (winkelen) door de stad was een populaire keuze. Om daarna met de trein / auto weer terug naar huis te keren. Waarbij de meesten toch de voorkeur hebben gegeven aan de trein. Goed om te horen dat we zo groen bezig zijn bij Orcado!

Al met al was het een geslaagd weekend. Ik kijk al weer uit naar de volgende!

Volg ons op

© Orcado B.V. | 1999 - 2019