De eeuwige strijd: middleware versus applicatie

24-09-2014 door: Sjaak Pierik

Iedereen die te maken heeft gehad met integratie vraagstukken herkent het volgende probleem: plaatsen we de logica van de vertalingen in de middleware of in de applicatie? Ik heb zelf talloze uren gespendeerd aan deze discussie. Hele whiteboards werden dan vol geschreven met de pro’s en con’s van beide keuzes. Wat mij altijd opvalt bij deze discussies is de verbetenheid waarmee deze worden gevoerd. Het mondt vaak uit in een stammenstrijd waarin voor- en tegenstanders hun kampen betrekken en elkaar bestrijden met principes.

De applicatie-aanhangers vinden dat alle business logica tot het applicatie domein behoort. De middleware dient ‘onwetend’ te zijn en alleen te worden gebruikt als (geavanceerde) transportlaag.

De middleware-aanhangers vinden dat alle mogelijkheden van hun tools moeten worden benut. Dat is nou juist de kracht van de middleware. En daar is al veel geld voor betaald. Dus dan moet je het ook goed gebruiken.

Een principe-strijd dus. Al spelen politieke en commerciƫle belangen natuurlijk ook een grote rol bij het innemen van een standpunt. Het probleem van een dergelijke principe-strijd is dat beide standpunten zeer goed te verdedigen zijn. En dat niemand dus het absolute gelijk aan zijn zijde heeft. Helaas zijn dat precies de omstandigheden waarin mensen niet van hun standpunt willen afwijken. De stellingen zijn betrokken en niemand geeft elkaar een duimbreed toe.

Het zou helpen als er op een andere manier naar dit probleem gekeken zou worden. Voor zowel middleware als applicaties geldt dat deze bestaan omdat ze organisaties moeten faciliteren bij het realiseren van hun IT-processen. Het zijn dus beiden middelen en geen doelen op zich. Principale discussies hierover zijn dus weinig zinvol. Dergelijke discussies zijn relevant als je het hebt over doelen. Maar niet als je het hebt over middelen.

Het is mijn overtuiging dat bij de keuze tussen middleware versus applicatie vooral moet worden gekeken naar waar de organisatie het best in is. Stel dat je allemaal Oracle maatwerk applicaties hebt draaien en je hebt een fantastisch ingerichte IT-organisatie die zeer bedreven is in het bouwen en beheren hiervan. Dan lijkt het mij voor de hand liggen dat je alle logica in de applicaties aanbrengt. Daar ligt immers jouw kracht. En als je juist een heel divers IT-landschap hebt met verschillende technologieƫn, dan loont het wellicht om de logica in de middleware te leggen. Dan leg je daar jouw focus neer en zorg je ervoor dat je een competente middleware beheer-organisatie inricht. Dan zit daar jouw kracht en organiseer je van daaruit de grip en controle op jouw IT-landschap.

Kiezen tussen middleware versus applicatie? Kijk naar waar je goed in bent. Bedenk vooral wat jij het best en het goedkoopst kan organiseren. Laat je vooral niet verblinden door te veel principes. En als je een keuze hebt gemaakt, houd je daar dan ook aan. Dat houdt het simpel en overzichtelijk. En dat is een groot goed!

 

Volg ons op

© Orcado B.V. | 1999 - 2014