Buffer cache hit ratio verbeteren door tactisch schedulen

13-09-2013 door: Patrick Diks

Een eenvoudige methode om de performance van batches in Oracle systemen te verbeteren is het slim omgaan met de timing en volgorde van uitvoering. De peformance van jobs is vaak erg afhankelijk van de hoeveelheid fysieke schijfacties die uitgevoerd moeten worden wat weer volgt uit de inhoud van de buffer cache.

Vooral bij gepartitioneerde tabellen met lokale indexen is het handig om te zorgen dat partities op volgorde worden behandeld zodat de index blokken in cache maximaal hergebruikt worden.
Als er bijvoorbeeld een batch moet draaien voor item 100 t/m 120 voor elke dag van de afgelopen week op data die voornamelijk op datum is gepartitioneerd dan geeft is het het beste om op volgorde van dagen te schedulen.
Bij hash partities wordt het lastiger omdat daarbij in principe niet te achterhalen is van welke partities de job gebruik gaat maken.
Ik zeg in principe omdat de ongedocumenteerde functie tbl$or$idx$part$num daarbij kan helpen. Als je deze functie aanroept met de tabelnaam en de partition key dan levert dit de hashpartitie op waar de key in terecht komt.
Stel bijvoorbeeld dat de meeste data gepartitioneerd is op hash(item) dan kun je de batchaanroepen sorteren op tbl$or$idx$part$num(<tabelnaam>,0,0,0,item).

In specifieke situaties heb ik winsten in doorlooptijden gezien van tientallen procenten met alleen veranderen van de volgorde van aanroepen. Let wel dat ook bij dit soort aanpassingen een test vaak op zijn plaats is. Met name bij parallele uitvoering kunnen vanwege de toegenomen activiteit in dezelfde blokken locking of buffer cache waits optreden.

 

Volg ons op

© Orcado B.V. | 1999 - 2013