APEX 18.1

20-07-2018 door: Kees Vlek

Oracle APEX 18.1
Oracle apex 18.1 is inmiddels alweer twee maanden beschikbaar; hoog tijd dus om er eens iets over te schrijven. Met deze nieuwe versie van APEX heeft het team achter APEX wederom een flinke stap gezet om het leven van de ontwikkelaars gemakkelijker te maken. Ik zal een aantal grote nieuwe/aangepaste features  benoemen, los daarvan zijn er natuurlijk ook nog heel veel kleine aanpassingen gedaan.

Application Builder
In de application builder zijn de wizards aangepakt waardoor ze slimmer zijn geworden en er minder stappen nodig zijn om diverse componenten te maken. De nieuwe create app wizard (APEX blueprint) is echt een nuttige toevoeging. Je kan met deze wizard op een simpele manier een nieuwe applicatie maken zonder één regel code te gebruiken. Bij de property editor is een zogenaamd “sticky filter” gekomen, hierdoor kan je de filter waarden vasthouden. De algemene zoekfunctie is tevens verbeterd deze lijkt nu op de veel gebruikte spotlight search op een Mac computer. Op één plek zoeken binnen de gehele APEX applicatie.

REST
Er zijn diverse verbeteringen en toevoegingen aan de REST functies van APEX gedaan. Zo is er nu REST enabled SQL support, met behulp van de feature kan je SQL statements laten uitvoeren in een andere database met behulp van HTTP en REST. Het resultaat krijg je vervolgens aangeleverd in JSON formaat. Je hoeft dus geen database link meer te gebruiken. Je kan zelfs grafieken, reports en andere APEX componenten maken met behulp van deze functie. Ook kunnen er andere REST services gebruikt worden binnen de APEX applicatie. Binnen APEX is nu een complete REST Workshop gekomen. Hier kan je zelf je REST services definiëren en onderhouden. Van deze services kan je vervolgens ook documentatie laten genereren met één click.

Grafieken
De Oracle JET engine is geüpgraded naar version 4.2. Met JET kan je binnen APEX de mooiste grafieken maken die gebaseerd zijn op HTML5, CSS3 en JavaScript. Een aantal nieuwe grafieken zoals Gannt, Box-Plot en Pyramide zijn toegevoegd.

Mobile ontwikkeling
Ontwikkelen voor mobiele devices was natuurlijk al prima te doen met het Universal theme. Hier is echter ook weer een flinke stap gezet door een aantal componenten die regelmatig gebruikt worden in een mobiele UI zoals Listview, Column Toggle en Reflow Report standaard beschikbaar te maken in dit theme. Tevens zijn er nog een aantal wijzigingen in het Universal theme doorgevoerd specifiek voor mobiele devices zoals pagina headers en footers die meer consistent worden weergegeven. Wellicht de beste toevoeging voor mobiel ontwikkelen is dat er nu standaard support is voor touch based dynamic actions. Je kan nu dus dynamic actions maken voor acties zoals dubbel tikken, vegen en zoomen.

Toegankelijkheid
De manier waarop een applicatie toegankelijk gemaakt kan worden voor minder validen is veranderd. De link onderaan de pagina om om te schakelen naar de toegankelijk modus is verdwenen. Het is de bedoeling dat de applicatie meer wordt ontworpen en gebouwd volgens de regels die opgezet zijn door de W3C organisatie. Om de ontwikkelaar te helpen om dit op een juiste manier te doen, is de APEX advisor uitgebreid zodat deze ook kan testen of je applicatie wel voldoende toegankelijk is voor minder validen.

Font APEX
Font apex is een collectie van meer dan 1000 iconen die je kan gebruiken binnen je applicatie. Deze set is voor APEX 18.1 onder handen genomen o.a. door van alle iconen een 32×32 pixel versie toe te voegen.

Authenticatie
In APEX 18.1 is er een nieuwe authenticatie schema bij gekomen, het zogenaamde social sign-in schema. Hiermee is het voor ontwikkelaars mogelijk om authenticatie op te zetten voor o.a. Oracle Identity Cloud Service, Google, Facebook en generiek OAuth2. Dit alles zonder extra code!

Interactive Grid
De interactive grid is ook onder handen genomen en begint meer en meer excel achtige functies te krijgen. Dit is voor de gebruikers natuurlijk super handig maar ook aan de ontwikkelaars is gedacht. De API van de interactive grid geeft je de mogelijkheid om deze naar eigen believen uit te breiden. Extra menu’s, buttons  of processen het kan allemaal. Om hier goed mee om te kunnen gaan loont het wel om je eerst, in ieder geval een beetje, te verdiepen in de architectuur van de interactive grid.

API
Nu de term API is gevallen kan ik daar nog aan toevoegen dat de JavaScript API’s  aangepast en uitgebreid zijn. Dus nog meer info om je applicaties te kunnen tweaken!

Er valt natuurlijk nog  veel meer te vertellen over deze nieuwe versie maar ik denk dat ik nu wel genoeg redenen heb gegeven om APEX 18.1 snel uit te proberen. Mocht je dit nog niet gedaan hebben maak dan een account aan op apex.oracle.com om met deze versie wat ervaring op te doen.

Of download en installeer het in je eigen omgeving want dat kan natuurlijk ook!

 

 

Volg ons op

© Orcado B.V. | 1999 - 2018